top of page

Vad innebär det att lämna bort häst i träning?


Vi tar emot din häst för inridning, vidareutbildning, utvärdering , färdigutbildning och problemlösning.


Vi följer ett träningsprogram som finns mer utförligt nedan. Du kan också titta på filmer under fliken träningsfilmer för att få en uppfattning om vad som kan förväntas av träningen.


Innan träningen påbörjas gör tränaren, Helene Hokkanen, tillsammans med ägaren en utvärdering av vilka mål som ska sättas för träningen och hur lång tid det är aktuellt att hästen står i träning.


Träningen är inriktad på reining (westerndisciplinens dressyr) men är också en bra grund för alla discipliner, både western och engelsk ridning.


I månadsträningen ingår all skötsel, fri tillgång på hösilage och strö. Vi bokar också in hovslagare, veterinär, massör, kiropraktor mm vid behov för hästens bästa och för att du som ägare ska få ut så mycket som möjligt av träningen.


I träningen ingår också att ägaren eller ryttaren kommer och tittar och/eller rider sin häst för att se hur hästen utvecklas och för att kunna utnyttja hästens nya kunskaper på bästa sätt. Ägaren kommer också få råd om hur hon/han ska fortsätta träningen hemma.

Mr Tough Gun är en av de hästar Helene ridit in, tränat och

tävlat. De vann AQHA NATIONALS GULD 2013 och 2014

som 4 och 5 åring och BRONS 2012 som 3 åring.



Inridning



För att få en så bra häst som möjligt är det viktigt att börja i tid med din unghäst. Den yngre reininghästen är oftast mer mottaglig för träning och kan då successivt belastas utan stress. Om du har som mål att din häst ska utbildas till en färdig reininghäst rekommenderar vi att du lämna din häst under våren då den fyller 2. Det finns då gott om tid för uppbyggande träning och viktiga viloperioder och ändå bli klar för Futurity och Derbys som 3, 4 och 5 åring.


För att utbilda en reininghäst tar det ca 2 års träning från inridning till tävlingshäst.


Om du vill utbilda din häst själv men vill ha hjälp med inridning så rekommenderar vi att lämna hästen i 3 månader. Den kan då de grundläggande hjälperna och är stabil att rida i alla gångarter.


Om du som hästägare inte har de högre ambitionerna att tex tävla futurity rekommenderar vi att du lämna din häst för inrdning under året då hästen fyller 2. Den är då mest mottaglig för träning och har inte blivit alltför tung utan kan bygga upp muskler under tiden den växer. Om du är osäker på när det är dags för inridning så kan du kontakta oss för råd. 

Nikki Sixx är en av de hästar som Helene ridit in och tränat




Träningsupplägg



Månad 1:

Vi vänjer din häst vid sadel och träns, lär din häst grunder ifrån marken, tömkör och longerar och börjar hoppa upp och styra runt i skritt trav och galopp och lär den stanna och stå still.


Månad 2-3:

Vi lär din häst och förflytta framdel och gå undan för skänklarna, vi börjar jobba hästen i form, övergångar, spinn och backning.


Månad 4-6:

Vi finslipar tidigare manövrar. Vi börjar jobba med bakdelsförfyttning och lär din häst grunden till framdelsvändning och sluta. Vi jobbar form och galoppfattningar, spinn och slidestopp.


Månad 6-12:

Finslipar tidigare manövrar och börjar jobba med korrekta galoppfattningar och enkla byten om hästen är redo det.


Månad 12-18:

Nu är det dags att kräva lite mer i alla manövrar. Byten måste finslipas, volterna ska nu ha bra fart med mer tempoväxling än tidigare, Slidestoppen som är det mest karaktäristiska för reiningsporten ska nu bli längre och bättre. Spinnen ska nu också bli mer stabil och snabbare och vid det här laget ska hästen fungera att rida på en hand genom alla manövrar.


Månad 18-24:

Det börjar nu bli dags att åka ut på mindre tävlingar för att vänja unghästen vid tävlingssituationen.

En del hästar är nu redo att vara med i en liten klass eller paid warm-up medan en del hästar kanske bara behöver komma ut och vara med på framridningen.


Månad 24- framåt:

Nu ska reininghästen vara redo för att prestera på tävlingsbanan. Hästen är ju fortfarande ung och vi hjälper till att välja tävlingar och klasser som kan passa just din häst. Det finns speciella unghästklasser som tex AQHA Junior, Futurityn och Derbyn. En del unghästar kan till och med vara redo att tävla i de större klasserna. 

Glowing Vanilla är en av de hästar Helene ridit in och tränat




Tävling & Utvärdering



Har du en färdig tävlingshäst som du vill ska hållas igång under vinterhalvåret eller mellan tävlingarna under tävlingssäsongen då kan vi ta emot den i ett långtidsprogram. Vi kan också utvärdera hästens kunskaper om du som ägare är osäker på vad din häst kan.


Vi kommer överens om du som ägare vill tävla din häst eller om du önskar ta hjälp av Helene som tävlingsryttare.


Under tävlingssäsongens väljer vi ut vilka tävlingar som kan passa din häst och hjälper till med anmälan. Du kan välja själv om du vill köra din häst till tävlingar och göra allt förarbete eller så kan tar vi hand om alla förberedelser och du kan åka direkt till tävlingen och följa din häst på tävlingsbanan eller tävla själv med hjälp från Helene.

Whizards Enchantress är en av de hästar

Helene tävlat och vunnit bland annat SM

Silver 2011 och Reserve Champ. CRI* 2010




Vidareutbildning & Färdigutbildning



Har du en häst som är inriden och grundriden i 4 månader eller längre och vill få din häst vidareutbildad, färdigutbildad och tävlad? Din häst hamnar då i ett fortsättningsprogram. Du kan under rubriken programupplägg ovan läsa mer om hur utbildningsplanen för din häst kan se ut.




Problemhästar


Har du ett specifikt problem med din häst så kan vi hjälpa till att lösa det. Problemen kan tex vara att hästen kastar sig när den är uppbunden, att den inte vill gå framåt, svår att lasta, svår att verka och sko etc.



Övrigt



Vi samarbetar med duktiga veterinärer och hovslagare. Vi har också en kiropraktor och massör som kommer regelbundet. Vid behov behandlas hästarna med laser & biolight.

Alla hästar som kommer till oss måste vara vaccinerade mot influensa och vara försäkrade.

Alla hästar som står hos oss hamnar I vårt program med avmaskning, vaccinering och hovslageri för hästens bästa.

bottom of page